Lesgeven in de Ikea
Door: Cyrille Dols
Blijf op de hoogte en volg Cyrille
22 Oktober 2010 | China, Shenzhen
Ik dacht nog maar even een berichtje plaatsen, voordat in Nederland het ook 23 oktober is...
Net samen met Janka verjaardagsliedjes gezongen en nu dadelijk gaan slapen en dan volgt morgen het verjaardagspartijtje!
Maar eerst maar eens een berichtje over mijn afgelopen twee weken als volledige juf in China.
De eerste week heb ik al mijn klasjes ontmoet op de juiste tijden in de bieb en samen hebben we er toen een gezellige 25 minuten van gemaakt. Zoals iedere les zeg ik goede morgen of middag tegen de kinderen en dat zeggen zij dan ook netjes terug. Daarna zingen we samen een liedje en daarna vraag ik meestal welke dag het is. En dan is het tijd voor een spelletje! De stand up game (waar je heel vaak zegt stand up en sit down en dat de kinderen dan de bewegingen moeten doen) of head, shoulders, knees and toes of een ander klein spelletje en de kinderen doen bijna allemaal braaf mee!
Daarna gaan we aan de slag met de stof van de les. De klassen op de maandag, dinsdag en woensdag heb ik verschillende dieren geleerd en de zin: It is a dog... enz. Met de klassen op donderdag en vrijdag heb ik de kleuren herhaald en daarnaast mochten ze dan dobbelen en de kleur werd dan aan een dier gekoppeld en dan moesten ze zeggen: It is a green cat of It is a pink fish.
Het liefst willen ze het allemaal proberen, maar helaas dat gaat dus niet! En de les wordt dan ook weer afgesloten met een spelletje en een goodbye liedje en dan gaan ze weer met hun juf terug naar de klas.
Maar wat het echt geweldig maakt om deze kinderen les te geven, is als de kinderen super enthousiast zijn.
Ten eerste lachen deze kinderen echt super lief en zijn ze ook nog eens schattig in hun schooluniform, maar als ze dan ook nog eens alles nazeggen (of meer naschreeuwen), dan ben ik in mijn nopjes!
Ik was in Nederland al van het glazuur lesgeven (dat ze allemaal hetzelfde zeggen op zo'n glazuurachtige manier), maar hier is dat nog meer. De voornaamste reden waarom dat gebeurt, is omdat de kinderen het anders niet volgen en dit op dit moment nog steeds de enigste manier is om de kinderen (en hun Chinese juffen) iets te leren.
Dus alle kinderen zeggen bij binnenkomst Good morning CC (mijn prachtige bijnaam ;)) en dan zeg ik Good morning children, how are you today? En dan zeggen de kinderen: I'm fine, thank you! And you? Dus echt super glazuurachtig! En ze doen daarnaast ook iedere beweging na, ik moet door het vele zingen en praten hoesten en dan hoesten (bijna) alle kinderen ook!
En als ik dan de opdracht heb voorgedaan en ik vraag: Who wants to try? Zeggen alle kinderen: Teacher, teacher, let me try!
En kan ik een kindje uitkiezen en krijgt dat kindje een stikker enz...
En op het einde van de les, bedanken alle kinderen me ook en gaan ze er weer vandoor!
Maar heb daarnaast ook wat nieuwe dingen geprobeerd aan te leren, maar daar gaat toch wat tijd inzitten voordat de kinderen het volleerd meezingen... Dus volgende week: nieuwe ronde, nieuwe kansen!
Maar deze week was het testweek op school en hoefde ik eigenlijk geen les te geven, maar Jenny had een uitstapje geregeld met de K2 klassen naar de Ikea. Dus iedere ochtend werden we met de privéchauffeur naar de Ikea gebracht en daar stonden dan weer ongeveer 90 ongeduldige kindjes te wachten.
Die groep werd dan verdeeld in tweeën en de ene helft mocht als eerste in de ballenbak, terwijl de andere helft een rondje deed maken door de ikea en naar een half uur was het wisselen geblazen!
Op maandag heb ik dan ook met Martin de kinderen vermaakt in de ballenbak, we moesten voor het raam staan zodat iedereen ons goed kon zien! Want naast dat dit een uitstapje voor de kinderen was, was het stiekem een promotie-stunt. Zodat ouders konden vertellen dat wij met hun kinderen naar de Ikea gaan en daarnaast dat de mensen in de Ikea konden zien hoeveel Engelse leerkrachten (lees: blonde mensen) de school wel niet had.
En vanaf dinsdag moest ik mijn opwachting maken om samen met de Chinese juf rondjes te lopen in de Ikea, dus daar liepen we dan. En om de twee seconden maar zeggen: Look at this! What is this? En de kinderen: sofa, it is a sofa! En zo een half uur lang... En dan weer een half uur met een ander groepje!
En dan is het tijd om te lunchen bij de Ikea! Heb de afgelopen week echt super lopen te genieten van het NIET Chinese eten, Zweedse gehaktballetjes, kip zonder botjes, verschillende toetjes enz... Nou meer kan ik niet wensen (ofja, volgende week gaan we weer 3 dagen! Kan ik nog meer proberen!). De kinderen kregen trouwens een heerlijke koude pannenkoek, gevuld met groente en fruit uit blik erbij. Maar donderdag at echt bijna niemand de pannenkoek en dus kregen de kinderen vrijdag gehaktballen en aardappelpuree, maar ook dat is moeilijk te eten met een lepel!!
Maar volgende week is het weer een gewone lesweek en dan gaan we er weer vol tegenaan!
Maar eerst de training en mijn verjaardag ;)!
Tot snel!
Liefs Cyrille
23 Oktober 2010 - 09:09
Lindsay:
Haai Cyrille!
Leuk leuk, je verhaal!
ENNNNNNNNN..... echt op zn Nederlands:
Lang zal ze leven, lang zal ze leven, lang zal ze leven in de gloria
in de glooooriiiia
in de glooooriiiia!
HIEPERDEPIEP!!! HOERAAAAAA
Proficiat, maak er een leuke dag van :)!
xx Lindsay -
23 Oktober 2010 - 14:29
Joyce:
Happy birthday to you!! -
23 Oktober 2010 - 14:36
Trudie Dols:
Hoi Cyrille,
Gefeliciteerd. Weer een leuk verhaal.
Ik bel je morgen
Groetjes
mama -
24 Oktober 2010 - 12:01
Edgar:
Hoi Cyrille,
Van harte gefeliciteerd. Erg bijzonder zo om in China jarig te zijn.
Je staat met twee pagina's in de SCAM, leuke foto's erbij.
Geniet van alle bijzondere gebeurtenissen.
Gr Edgar -
25 Oktober 2010 - 21:56
Marlies Wolvekamp:
Het was weer genieten van je ervaringen. Nog van hartegefeliciteerd met je verjaardag van iedereen Marlies