Een bezoek aan Beijing!
Door: Cyrille Dols
Blijf op de hoogte en volg Cyrille
12 December 2010 | China, Shenzhen
Het is weer eens weekend en er liggen weer vele avonturen achter me, dus tijd voor een nieuw stukje (en dan hopelijk reacties van jullie :P)!
Na maanden in het zuiden geleefd te hebben, werd het tijd om het koude noorden op te zoeken.
Op woensdag hadden Janka en ik onze tas al ingepakt, want donderdag zou Janka meteen vanuit school doorreizen en ik zou dan de spullen ophalen en ook beginnen met reizen :)! Nadat ik om 4 uur de school had verlaten, moest ik me thuis verkleden in een lange broek (die na aankomst uit Nederland nog steeds schoon in de kast hing!), t-shirt en trui mee, was ik er klaar voor en liep ik bepakt en bezakt richting de metro.
Eenmaal te vroeg aangekomen op de eindbestemming van de metro, stuurde ik Janka en Sanne een smsje en zocht ik een mooi plaatsje om te zitten uit (op de grond, dat doen Chinezen dus nooooooiiit) en al snel kwam janka me gezelschap houden. En voor we het wisten werden de eerste foto's van ons gemaakt :P en hadden wij het grappige idee om een briefje te maken en daarop te zetten: 5 yuan per picture.
Al snel hadden we de eerste klant, al snapte we die vrouw niet helemaal en droop ze af, zonder foto :(... En toen kwam iemand van de metro, vragen of we iets nodig hadden (schijnbaar trokken we de aandacht, terwijl we echt alleen maar zaten in de metro)en 2 minuten later werd ons zelfs bevolen om te gaan staan! Maar gelukkig belde Loïs toe en konden we met de bus naar het vliegveld, jippie!
Na een reis van 3 uur kwamen we aan in Beijing, hier was het inmiddels -2 en donker! Maar gelukkig hadden we Loïs en zij wist de weg, waar we de bus nodig hadden en hoe we een taxi konden vragen :P! Daarna nog met de GPS (op de telefoon van Loïs) de taxichauffeur de goede kant op gestuurd en om 2 uur 's nachts konden we ons diep verstoppen in het warme dekbed en al snel sliepen we.
Onze eerste echte dag in Beijing werd geopend met een echt typisch Beijings ontbijt, warme zoute broodjes, een gare pap, een stuk cake en nog meer ondefinieerbare dingen. Maar het was wel oké.
Het volgende punt op onze lijst, was een bezoek aan de hutongs. Dit zijn 1 verdieping woningen, waar hele families wonen en het is in oude stijl gebouwd. Tegenwoordig wonen er voornamelijk de arme mensen, maar het ziet er aan de buitenkant wel mooi, maar ook armoedig uit! Hier hebben we voornamelijk foto's gemaakt en een toetje gegeten (een frambozen/bananen shake gedronken) en kennisgemaakt met een vriend van Loïs die in Beijing woont.
Hij heeft ons daarna nog rondgeleid in een ander gedeelte van de Hutongs (genoemd smokers hutong, 2x raden waarom??) en hier hebben we soeveniers ingeslagen. Daarna hebben we ergens iets warms gedronken, want de koude temperatuur waren we toch niet helemaal gewend! En toen zijn we op Olympische toer gegaan en hebben we het birdnest bezocht, het olympisch zwembad en een groot plein en toen hadden we hongerrr.
Dus opzoek naar een restaurant, die gevonden en heerlijk gegeten!
De tweede dag in het koude Beijing stond in het teken van de Chinese muur!!! Na een westers!!!!!!!!!!!!! ontbijt in het hotel (waar ik zelf mijn eitjes moest bakken, maar stiekem vond ik dat über groots, eindelijk weer eens koken :P), gingen we met de bus op pad naar de muur. Al snel sliepen Loïs en Janka (waar natuurlijk foto's van gemaakt werden :P) en na een uurtje rijden, konden we de muur zien!
Het was best indrukwekkend... Veel trappen lopen, stijl omhoog lopen, weer naar beneden glijden, veel foto's nemen en erachter komen dat het best wel warm was! Op een gegeven moment zaten we te genieten op de trappen van het uitzicht en kwam een jongen zo half naast ons staan, om stiekem een foto van ons te maken... en ja hoor, al snel volgde meerdere Chinezen dit voorbeeld :P! Maar ach, daar wen je aan...
Ook hebben we deze dag vele Westerse toeristen gezien en dat is naast het Chinese Shenzhen (en dan vooral het deel waar wij zitten), toch best gaar!
Maar ook deze dag was weer super! Oja, voor ik het vergeet hebben we deze avond Peking eend gegeten en iets wat leek op Gongbau Chicken...
En toen dag 3, we moesten al vroeg op, want Loïs wilde graag het vlag hijsen zien op het plein van de hemelse vrede (voor de verboden stad), met veel geren en gehaast, kwamen we net op tijd aan!
Daarna gezocht naar een ontbijtje, om vervolgens het verboden paleis te betreden! Ook hier weer orginele Chinese bouwstijlen gezien, vele figuurtjes op de daken en Loïs heeft geprobeerd verhalen op te pikken bij de Chinese gidsen, zodat ze ons dan weer wat kon vertellen.
Maar ook weer vet om te zien en echt ik heb me steeds weer lopen verbazen over de Chinese Geschiedenis en al zijn regels, gebruiken en bijgeloof (dat ze nu nog steeds hebben :P).
's avonds hebben we nog 'de zus' van Loïs bezocht op de universiteit en zijn we inkopen gaan doen (lees: peking duck kopen voor in de magnetron en andere Beijingse lekkernijen) en toen was het weer bedtijd :P.
En helaas, toen was de laatste dag alweer aangebroken en wilden we aan het Summer Palace nog een bezoekje brengen! Inmiddels had ik al 3 dagen contact, via de sms, met Opheilia (of Yue). Want zij woont in Beijing en haar heb ik ontmoet in Zweden en het zou wel vet zijn om haar nogmaals te zien. En ze zou dan ook richting het Summer Palace komen, zodat we de rest van de ochtend samen door konden brengen.
En nadat wij al een stuk hadden gelopen en weer prachtige gebouwen hadden bezocht, stond ze onder aan een toren op mij te wachten! En het was echt GEWELDIG, geen steek verandert en gewoon super om iemand hier te zien, die je ergens anders hebt ontmoet…
Samen hebben we nog een stuk van het Summer Palace gezien en voor de gene die zich een echt paleis voorstelt, moet ik teleurstellen. Het is een met muur omringd stuk gebied, met een super groot meer, verschillende torens en gebouwen, waar weer verschillende mensen wonen.
En daarna weer ergens heerlijk gegeten en toen moest ik helaas al weer afscheid van Yue nemen… want we moesten een vliegtuig halen!
Na een vliegreis van 3 uur, waren we weer in Shenzhen, met 25 graden en een andere vriend van Loïs, die met zijn auto ons op stond te wachten!!! Dus rond 9 uur waren we weer thuis en kon het wassen van de kleren beginnen :P!
Maar nogmaals, het was een zeer geslaagde reis en ik heb daar echt vette dingen gezien (hoogte punt: de Chinese muur :):):):):)!!!!!), dus echt AMAZING!!!
De foto’s van deze reis, staan trouwens online op picasaweb.google.com/cyrille.dols , kun je al het mooie ook zelf bekijken!
Hopend op vele reacties en krabbels,
Liefs Cyrille
13 December 2010 - 17:56
Lindsay:
Leuk verhaal weer Cyrille! Chinese muur lijkt me echt supppperrrr om te zien!
Je foto's zijn cool! Ik wacht vol spanning op het volgende verhaal!
xx -
14 December 2010 - 20:46
Mam:
Weer een goed verhaal meissie en ik herkende ook nog een aantal zaken, ha ha.
Groetjes
15 December 2010 - 18:54
Robert:
Hoi, wat een leuke foto's. Ik had de rest ook nog niet gezien.
Die chineese muur lijkt me ook erg vet !
Nou, veel plezier nog.
Groeten -
17 December 2010 - 09:48
Anniek:
Klinkt errug leuk!! Maar wel een verschil in temperatuur zeg!!! Hier is het onder nul meestal en veel sneeuw:) Erg leuk, zolang je de deur niet uithoeft met de fiets;)