Kerstvieren in Yangshou, Oud&Nieuw met Chinezen... - Reisverslag uit Shenzhen, China van Cyrille Dols - WaarBenJij.nu Kerstvieren in Yangshou, Oud&Nieuw met Chinezen... - Reisverslag uit Shenzhen, China van Cyrille Dols - WaarBenJij.nu

Kerstvieren in Yangshou, Oud&Nieuw met Chinezen...

Door: Cyrille Dols

Blijf op de hoogte en volg Cyrille

04 Januari 2011 | China, Shenzhen

Hallo lieve mensjes in Nederland en omstreken,

Tijd voor een nieuw verhaaltje, schreven Lindsay en Sanne en tja... eigenlijk hebben ze wel gelijk! Dus bij deze een nieuw verhaaltje!

Al maanden waren we aan het plannen, wat te doen met kersy. Eerst overlegd met Martin wat de Chinezen met kerst doen (niet veel) en daarna met de Chinezen overlegd (nog minder...) en toen maar besloten zelf wat gezelligs te organiseren.
En omdat we dan in China zijn, gaan we natuurlijk op busreis naar Yangshou! De natuur schijnt daar heel mooi te zijn en daarnaast was dit Janka's laatste keer om de beest uit te hangen (nu is Ellenaar op bezoek en daarna komt Mick, dus dan kan ze niet meer weg).
Wij met Beau overlegd en zij wilde wel heel graag mee, inmiddels had Sanne met Lois gesproken en die vertelde dat de natuur bij haar ook zeer prachtig is en dus ging Sanne niet mee :P! Het was ff een gedoetje, maar Sanne zou een geweldig kerstprogramma thuis hebben (samen met Lois) en wij zouden ons vermaken in Yangshou (samen met Beau)...

De dagen voor kerst waren op school niet erg hectisch en ook buiten school was het normaal en had ik tijd genoeg om nog iedereen een kerstmail te sturen, mijn tas in te pakken en eventueel nog een broodje te halen voor in de bus... NIET DUS! Mijn week, zag er iedere minuut weer anders uit, op dinsdag belde Godans moeder om te zeggen of de bijles verplaatst kon worden naar woensdag, dus ik tuurlijk! En woensdag belde ze op om te vragen of we na de bijles konden gaan uiteten. Want de winter begon nu en dat wordt normaal groots gevierd met familie en aangezien die van mij even buiten China woonden, wilde zij me heel graag mee uiteten nemen (daar ging de eerste avond om mijn plan af te lopen...), die avond kregen we een smsje dat we donderdag met Martin uiteten gingen voor zijn verjaardag (lekker op tijd!) en dus kon ik donderdagavond ook al niks doen, bleef vrijdagmiddag van half 1 tot half 7 over, tijd zat (dacht ik!). Maar om half 12 verscheen Janka bij mij op school, we zouden namelijk gaan lunchen met Martin, Jenny, Jip, Janka, Sanne, Pong en Tinkerbell voor Martins verjaardag.... en daar ging dus de rest van de planning! Ik 's middags snel, snel mijn spullen gepakt, mama en Nadine nog gemaild en toen moesten we naar de bus...
Dit was een gewone stadsbus die ons zou brengen naar de bus voor onze reis naar Yangshou! Maar het werd steeds drukker en Janka kon haar taak niet meer uitvoeren als uitkijkpost, dus spraken we een Chinees aan (die gelukkig Engels kon) en belde we Beau, zodat zij het toch in het Chinees kon uitleggen... en wat bleek, we waren al voorbij de bushalte, PANIEK!!!
Snel naar de overkant gelopen, daar geprobeerd een taxi aan te houden, Janka schreeuwende: BUS 212 kunnen we ook nemen! Dus wij de bus in, de buschauffeur de telefoon gegeven en gelukkig werden we toen afgeleverd op het juiste adres.
Hier had Beau al een plaatsje voor ons gereserveerd en kon de reis beginnen! Onderweg nog op interessante plekken naar de wc geweest (wc zonder deuren :P) en in de bus een liedje moeten zingen... Oh Denneboom!
De volgende dag kwamen we al om 4 uur 's ochtends in Yangshou en hier hebben we toen gewacht (geslapen) tot het 6 uur was en we klaar waren om te ontbijten. Het waren dikke noodles met verschillende dingetjes en pinda's (weer eens wat anders dan kerstbrood en heerlijke broodjes met kaas :))! En toen konden we in de regen (gelukkig stopte die na 2 uur wel :P) genieten van een boottocht op de Li rivier! En echt waar mensen, prachtige bergen, koude wind, het langzaam licht worden en gewoon het zijn in China maakte eerste kerstdag speciaal.
We hebben verschillende bergen bekeken en met een beetje fantasie, kon je een schildpad, paarden, reus, kameel enz zien. Daarna hebben we een inheemse Chineese stam bezocht, waar vrouwend de baas waren en waar slappelingen (en dan heb ik het over mannen) te kijk werden gezet in hun onderbroek :P!!!!
Na een overheerlijke, maar pittige lunch (weer geen kerstbrood) hebben we de dragon cave bezocht en deze was mooi versierd met gekleurde verlichting (en nee dat was niet voor kerst, want daar doen ze niet aan!). Daarna het hotel bezocht (en het moest een keer gebeuren, als toilet gewoon een gat in de grond, welcome to CHina!), waar het raam nog openstond! Maar diep verstopt onder de deken en met veel gebrabbel in mijn slaap heb ik toch een uurtje geslapen. 's Avonds hebben we heerlijke aardappelsliertjes gehad met rijst (weer eens wat anders dan een 6 gangenmenu!) nog een geweldige licht en geluidshow bezocht. Hier werken ongeveer 600 chinezen aan mee en dat was echt GEWELDIG! We hebben zitten genieten....

Daarna nog even de bar bezocht (en de meest fantastische stripact gezien, 2 meiden en de meest uberhomo die jeje maar kunt voorstellen!) en daarna heerlijk met extra dekbed en verwarming geslapen! De dag erna hebben we Yangshou verkend op de tandem (echt geweldig!) en weer een boottochtje gemaakt, alleen deze keer in de zon! 's middags een park bezocht en een middagdutje (met een snurkje volgens Janka) in het overheerlijke zonnetje gedaan. En toen zijn we toch iets geweldigs gaan doen... AARDBEIEN PLUKKEN!! Met plastic zakken om je schoenen, bij de boer het land in en dan maar opzoek naar de meest zoete en rooie aarbeien. En dat in de winter!!!!

Daarna een heerlijke pizza gehad en toen weer terug de bus in, om 's nachts om 3 uur heerlijk je eigen bedje in te kruipen en te dan de volgende dag pas om half 1 wakker te worden!

En toen weer een weekje naar school, echt leuke lessen gedraaid. Heb Goldilocks en the three bears voorgelzen, of ze er iets van snapte, geen idee. Maar ze waren wel muisstil (heb zelfs applaus gehad :P:P)!!

En toen werd het 31 december, tijd om het nieuwe jaar in te luiden... en ook daar doen de Chinezen niet aan :P! Maar op school waren ze lief om toch mee te gaan, zelfs een bar te zoeken en na wat heen en weer gebel, kon het feesten beginnen! Nog maar een half uur te gaan... en toen sloeg Orchid, perongeluk, een bloedlip! Wat een uiteinde van het oude jaar :P! Maar opeens telde de DJ af van 10 naar 1 en was het 2011... Nou er keek geen Chinees op of om, behalve wij natuurlijk :P en het leven ging gewoon door....
Geen vuurwerk, helemaal niks!

Maar nu moet het Chinees nieuwjaar natuurlijk nog komen (3 februari begint dat) en ben erg benieuwd hoe dat gaat worden! Zal dan nogmaals mijn gelukswensen doen :P!

Maar de rest van het weekend lekker genoten van nog 1 prachtige dag (heb zelfs op 1 Januari een korte broek aangehad!!!!), niks doen en op maandag ben ik nog een dagje naar Hong Kong geweest en hier heb ik Diana ontmoet! Haar ken ik nog vanuit Zweden en als we dan zo dichtbij zijn, moeten we elkaar ook zien! Dus gisteren een super dag gehad, met een ontstressend vruchtensapje, de mid-leveled escalators (deze staan vernoemd in het Guiniss book of records) en voornamelijk veel lol!
En tja nu is het normale leven weer begonnne en de kou dus ook weer :P! Haha, maar nog even en dan wordt het weer warmer!

Het was dus weer eens iets heel anders dan kerst thuis, maar een unieke ervaring!

GELUKKIG NIEUWJAAR IEDEREEN!

Knuffel en kus,

Cyrille

• 04 Januari 2011 - 07:52

Mams:

Weer een leuk verslag. Wat een unieke ervaring was dat om zo Kerst en de jaarwisseling te doen. Ik ben benieuwd naar de jaarwisseling van de Chinezen.

Kusjes
    mam

• 04 Januari 2011 - 10:40

Lindsay:

Super leuk verslag cyrille! Staan de foto's er ook al op? Ik ga eens ff zoeken!

xx

• 04 Januari 2011 - 12:46

Anniek:

Volgens mij heb je het geweldig naar je zin!!! Super hoor! Dat is nog eens apart om kerst en oud en nieuw te vieren in een land waar ze dat op die datum helemaal niet doen!!!! 3 februari zal dan wel vet worden!!! die pakken volgens mij groots uit:D:D:D Groetjes aan Janka

• 12 Januari 2011 - 14:39

Emmy:

Hallo Cyrille,

Wat een super verhaal weer:) geweldig om zo kerst en nieuwjaar te vieren. Eens een keertje iets heel anders. Veel plezier op 3 februari vooral met al dat Chinese vuurwerk:) veel plezier nog.. Xx Emmy